Tedi - Școala siguranței
Tedi - Școala siguranței

TEDI  -  ŞCOALA SIGURANŢEI

 

Școala Siguranței Tedi este un proiect în urma căruia cei mici dobândesc multe informații utile pentru siguranța lor pe stradă, la şcoală, acasă şi în excursie; fiind în al doilea an de derulare.

Tedi desfășoară, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi cu Poliţia Română, Programul Şcoala siguranţei, adresat elevilor aflaţi în primul an de studiu. Programul se va desfăşura pe tot parcursul anului şcolar 2016-2017. Scopul programului îl reprezintă informarea copiilor privind potenţialele pericole şi furnizarea de soluţii, prin metode educative specifice vârstei lor, pentru gestionarea acestora.

În campania din anul școlar 2016-2017 s-au înscris 935 de şcoli, însumând un total de 32.264 elevi.

În Şcoala Gimnazială,, Aurel Vlaicu’’ acest program se desfăşoară la clasele I B (prof. Tudor Florentina) şi I M (prof. Viszhanyo Aurelia). Materialele educative pregătite de TEDI sunt: carte de colorat pentru elevi, pliant de prezentare a programului pentru părinţi, suport pentru desfăşurarea programului pentru învăţători (CD), diploma de participare la program pentru fiecare elev, precum şi Cerftificat de participare.

La prima întâlnire cu acest program s-a discutat despre siguranţa pe străzi/şosele. Am pornit de la termini de bază: drum, trotuar, carosabil, pistă pentru biciclete, intersecţie, bandă de circulaţie, margine, trecere pentru pietoni. Discuţiile au continuat şi în alte zile cu informaţii despre deplasarea pe stradă, traversarea carosabilului (semne şi semnale întâlnite în drum), copilul în rol de pasager şi mersul pe bicicletă în siguranţă.

                     

Puzzle - Mijloace de transport (Activitate desfăşurată în 25 noiembrie 2016)

                       

 

Următoarele activităţi vor fi despre siguranţa în şcoală (în clasă, în pauză), relaţii cu colegii; siguranţa acasă (când lipsesc părinţii de acasă, situaţii periculoase, copilul şi accesarea internetului, jocul în jurul casei/blocului), siguranţa în vacanţă (iarna/vara).

În cadrul acestui proiect am colaborat și cu Poliția rutieră a municipiului Arad.

     

    

 

Acest program este util în şcoli deoarece duce la creşterea siguranţei elevilor atât la şcoală cât şi acasă, în spaţii rutiere, sociale, de timp liber şi virtuale. Educarea copiilor în domeniul siguranţei este un proces de durată, care necesită cunoştinţe, exerciţiu şi multă implicare. Siguranţa copiilor este o prioritate, astfel trebuie acordată o mare atenţie activităţilor informativ-preventive derulate în şcoli, iar copilul învăţa la această vârstă prin joc.

prof. Tudor Florentina

prof. Viszhanyo Aurelia